Ålandsjungfrun och kulturell glömska
Om Sigrid Backman och skildringen av samvetsfrågan under inbördeskriget
Nyckelord:
finlandssvensk litteratur [http://www.yso.fi/onto/yso/p8112], finska inbördeskriget [http://www.yso.fi/onto/yso/p10970], Sigrid Backman, kultur [http://www.yso.fi/onto/yso/p372], minnen (hågkomster) [http://www.yso.fi/onto/yso/p13859], glömska [http://www.yso.fi/onto/yso/p2606], samvete [http://www.yso.fi/onto/yso/p5415], litteraturhistoria [http://www.yso.fi/onto/yso/p17103], reception (mottagande) [http://www.yso.fi/onto/yso/p24663]Abstract
I artikeln utforskas kulturell glömska i förhållande till Sigrid Backmans femte roman Ålandsjungfrun (1919). Jag diskuterar hur det kulturella minnet av Backmans författarskap och av Ålandsjungfrun har formats i enlighet med dominerande ideologiska narrativ på det litterära fält där Backman verkade. Romanen utkom året efter inbördeskriget och var den första i Finland och inom den svenskspråkiga litteraturen att fokalisera nyanserade röda karaktärer. Därtill gjorde den detta i en stilistiskt genomarbetad form som kombinerade det realistiska planet med en avancerad allegorisk nivå, som inte tidigare har noterats. Den bortglömda allegoriska estetiken ställs i förhållande till dess kraftfulla frammanande av samvetsfrågan efter inbördeskriget.
Referera så här
Copyright (c) 2024 Författaren och Svenska litteratursällskapet i Finland
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell-licens.