En gynnad minoritet?
Den finlandssvenska litteraturen i den litterära priskulturen
Schlagworte:
litteraturpris [http://www.yso.fi/onto/yso/p6879], finlandssvensk litteratur [http://www.yso.fi/onto/yso/p8112], Finlandiapriset i skönlitteratur [http://www.yso.fi/onto/yso/p25254], Runebergspriset [http://www.yso.fi/onto/yso/p25349], debatt [http://www.yso.fi/onto/yso/p8613], medier (kommunikation) [http://www.yso.fi/onto/yso/p2444]Abstract
Både antalet litteraturpriser och betydelsen av dem har ökat närmast explosionsartat från senare delen av 1900-talet och framåt, och i dag är priskulturens inflytande på det litterära fältet större än någonsin tidigare – såväl i Finland som internationellt.
Samtidigt präglas den litterära priskulturen i många avseenden av orättvisor och ojämlikhet. Traditionellt sett hör olika språkliga, kulturella och etniska minoriteter – liksom kvinnor – till dem som varit underrepresenterade bland pristagarna.
Förutsättningarna för den finlandssvenska minoriteten skiljer sig emellertid i flera avseenden drastiskt från många andra minoriteters. Försedd med stort ekonomiskt, kulturellt, socialt och politiskt kapital har den svenska språkgruppen historiskt sett utgjort en priviligierad grupp i landets ledande skikt, och gruppens ställning säkras i dag bland annat av grundlagsstadgade språkliga rättigheter och en välutbyggd infrastruktur för utbildning, bildning och kulturell förkovran på svenska.
I föreliggande studie redogör jag översiktligt för betydelsen av egna priskulturen, uppbackad av penningstarka stiftelser och fonder, och undersöker därpå den finlandssvenska representationen bland pristagare och nominerade när det gäller de mest prestigefyllda finländska litteraturpriserna. Fokus läggs på landets största och mest uppmärksammade litteraturpris, Finlandiapriset. I studien kombineras en diskursiv läsning av hur de litterära prissammanhangen bevakas i finlandssvensk press och vilken betydelse opinionen där har i de litterära prissammanhangen, med en statistisk undersökning av den finlandssvenska representationen bland pristagarna.
Undersökningen visar att finlandssvenska författare är kraftigt överrepresenterade både som pristagare och nominerade i förhållande till befolkningsstorleken. En jämförande utblick visar att finlandssvenska författare även är överrepresenterade när det kommer till de största svenska och samnordiska litteraturpriserna. Slutligen presenteras och diskuteras några tentativa förklaringsmodeller till varför den finlandssvenska litteraturen är så pass välrepresenterad i de finländska och nordiska prissammanhangen.
Zitationsvorschlag
Copyright (c) 2024 Författaren och Svenska litteratursällskapet i Finland
Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell - Keine Bearbeitungen 4.0 International.